logo

“A hídon megállok. Nagyot slukkolok a Duna illatából.” – 100 szóban Budapest


Nyáron hirdették meg a 100 szóban Budapest pályázatot, ami számomra az egyik legszerethetőbb projekt 2014-ben. A feladat, hogy 100 szóban foglald össze Budapesttel kapcsolatos gondolataidat. Izgalmas és nagyon nehéz dolog szavakba foglalni azokat az érzéseket, élményeket, impulzusoksat, melyeket Budapest tud nyújtani napról napra. Ma este hirdették ki a nyerteseket, mely során kiderült, hogy a 12 döntős művet illusztrátorok színesitik majd, és köztereken, kiállításokon kapnak majd felületet, valamint a 100 legjobb történet zsebkönyv formájában is meg fog jelenni. A különdíjas, első helyezett Véssey Miklós lett, a második helyezett Torma Fanni, harmadik helyen pedig Szujó Alexandra Julianna végzett.A díjnyertes alkotásokat a Bálna első emeletén lehet megtekinteni a hozzájuk készített illusztrációval.

Kíváncsi vagy milyen alkotások születtek? Íme, néhány!

Bauer Krisztina: Szerda szerda

A hídon megállok. Nagyot slukkolok a Duna illatából. Biciklis csenget, elhúz mellettem, nem látsz, kiabálja. Igaza van. Már nyílnak a Gellért hegyen az orgonák is, alattam egy teherhajó úszhat, olajos füstöt eregetve. Remeg a vasszerkezet a villamosok súlyától. Rövidesen érzem a vásárcsarnok, a zöldségek és a húsok parfümőr által sem kikeverhető szagát. Az épület belseje maga a bábeli torony, a nyelvek keverése után. A galériára igyekszem, az orrom magabiztosan vezet, már sütik a lángost, kolbászt. A majoránna illata az útmutató kedvenc hurkasütőmhöz. A szokásosat, mondom, a mit adhatok kérdésre, nyújtom a pénzt. A csuklómra fűzött fehér botom a pultnak ütődik.

 

Véssey Miklós: Budapest ostromabudapest ostroma

Magzatpózban fekszik az ágyon. Férje valahol Budán harcol, most nem segíthet. Egyre közelebbről hallani a döngő katonalépteket. Fél perc, és betörnek a hálószobába. Vajon mit tesznek majd vele? Nem számít semmit az ajtó elé tolt szekrény. Könnyen fel fogják dönteni. Tizenöt másodperc. Hiszen még gyerekei sincsenek. Kettőt akart. Egy lányt és egy fiút. De lehet, hogy jobb is így. Nem hagy árvákat maga után. Fülsiketítő robaj. Egy lövedék embernyi rést ütött a szoba utca felőli falába. Öt másodperc, döntenie kell. Már dülöngél a szekrény, amikor a résen át kimenekül az utcára. Negyvenöt évvel később unokája születik. Én vagyok az.

 

 

nincs

Torma Fanni: Nincs

Gyermekkoromban balatoni nyaralásra hajnalban indultunk Egerből. Hosszú volt az út. Az ébredő Budapesten haladtunk át odafelé, az éjszakába hangosodón hazafelé. Hajnalban a Kossuthon 7-es buszmegállóban álló embereket figyeltem. Sex Pistols-os pólós srác, mellette matyó hímzéses kendős néni. Mindennél jobban vágytam ide, mert itt mindenki olyan lehet, amilyen. 12 éve olvasok már a Károlyi kertben, veszek kávét a Rádayn munkába menet, romkocsmákban álmodom barátokkal, szégyellem magam, amiért kerülöm az aluljárókat. Húzok el függönyt a Szabadság-szobrot megpillantva, mely mögül ömlik be a fény. Van matyó hímzéses kötény a konyhában, Sex Pistols póló a szekrényben. Már majdnem olyan vagyok, amilyen lenni szerettem volna.

Forrás: HVG

 

Bejegyzés adatai

Időpont: October 8, 2014

Szerző:

Komment: 0