logo

“Bringások és újságírók bográcsoznak a Liget Dzsemborin” – Havasi Zoltán (BBM) interjú


Ahogy korábban már írtam róla, június 28-ra jótékonysági hepeninget szervez a Budapest Bike Maffia, a Liget Club & Bar és a Városkommunikáció blog. A Liget Dzsembori egy olyan jótékonysági program, ahol a társadalom különböző rétegeinek lehetősége nyílik megmutatni, hogy valóra válhatnak az álmaik. Az álmok megvalósításának receptje mindössze három összetevőből áll: nyitottság, összefogás és felelősségvállalás. A program ötletgazdája és főszervezője a Budapest Bike Maffia, ezért Havasi Zoltánnal, a szervezet vezetőjével készítettem egy interjút az eseményről és a Budapest Bike Maffia tevékenységeiről.

Mi a Liget Dzsembori?

“A Liget Dzsembori egy olyan jótékonysági rendezvény, melyen a társadalom különböző rétegei megmutatják, hogy összefogással a legmerészebb álmok is teljesülhetnek. A gyermek és családi programok mellett lesz média konyha, ahol pl a HVG, az RTL Klub, az átlátszó.hu , vagy épp TV2 ( és még sokan mások ) munkatársai mutatják be fõzõtudományukat a bogrács mellett. Az ételeket egy választott tamogatói összegért cserébe jóízûen el lehet fogyasztani.

Már déltől népszerû dj-k szolgáltatják a jobbnál jobb zenéket ( Sun city ) egészen másnap hajnalig (City nite ). Lesz kocsmakvíz, design piac, bringás fotózás, este ismert slammerek lépnek a színpadra, utána pedig bulizunk hajnalig. A dolog pikantériája, hogy mindenki a közös cél érdekében, ingyen vállalta a fellépést a fõzõk pedig maguk állják az alapanyagokat.”

liget_dzsembori2

Mire gyűjtötök?

“A Vacsi (Válassz egy családot te is ) programra, ami a Budapest Bike Maffia side projektje. Szimplakert háztáji piacán két éve gyûjtünk minden vasárnap adományokat. Ehhez kapcsolódóan több, mint 50 családot látogattunk meg ahova vissza – visszatértünk. Tavaly jött az ötlet, hogy redukáljuk a számot kettõ vagy három családra, hogy a segítség folyamatos és havonta számottevõ segítség lehessen, de valahogy érjünk el több családot is. A Vacsi program ekkor fogant meg a fejemben, ami nem más mint egy online felület, adatlapokkal, ahol adományozó látja, hogy kinek és mit adományoz. Nyomon követheti azt is, hogy milyen adományok kerültek átadásra, hiszen a Bike Maffia egyik erõssége, hogy teljesen átlátható módon, képekkel dokumentálva mutatja meg a tevékenységét. Sõt, ha az adományozónak van kedve és ideje, csatlakozhat is hozzánk a kiszállításban, vagy felveheti a családdal a kapcsolatot. Az adományozó lehet cég, baráti társaság, vagy épp magánszemély. A programnak köszönhetõen így több családhoz juthatunk el, nagyobb lehet az állandó segítség.”

Kizárólag háztáji élelmiszeret visztek?

“Nem. Minden családnál egy igényfelmérést vegzünk és folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, hogy mire van szükségük. Ebben lehet a tisztítószertõl az tartós élelmiszeren át minden, ami egy háztartásban fogyóeszköz.”

A Vacsi is bringás projekt?

“Igen, mivel a kiszállítás cargoval (teherbicikli) és + minimum egy bringással történik minden esetben. Persze ehhez nagy háttérmunka és sok-sok elõkészület is szükségeltetik. Nagyon szeretnénk, ha ez a program egy új utat nyithatna az adományozásban és mint a két és fél évünk alatt, arra buzdítsuk az embereket, hogy ha tudsz adni vagy segíteni, tedd meg. Különösen fontos ez azoknál a fiataloknál, akik 5-10 éven belül gyereket vállalnak. Szeretnénk hogy az a generáció szocálisan érzékenyebb szellemben nõjön fel.

kep1

Ha valaki támogatná a projektet de nem tud eljönni a rendezvényre hogyan teheti meg?

“A Budapest Bike Maffia most vált egyesületté, mert fontos, ha támogatás érkezik, mint eddig is átláthatóan kezeljük. Az egyesület bankszámlájára van lehetõség pénzt utalni, ha valakinek szimpatikus a projektunk.

Név: Bike Maffia egyesület

szla szám: 16200151-18519259

A közleménybe írják hogy „Vacsi” “

Milyen egyéb projektjeitek vannak?

“A közösség fõzéseink alkalmával átlagban 110 – 120 meleg ételt fõzünk, amit dobozolás után a hajlék nélkülieknek szállítunk ki, egy jó kis városi bringázás keretén belül. Itt épp azon dolgozunk, hogy küldöldi diákokat is bevonjunk az akciókba. Vannak ún. Charity túráink. Például gyakran látogatjuk az Árvácska Állatmenhelyet Szentendrén ahova a menhely számára fontos ételeket vagy épp takarókat viszünk. Itt lehetõség van arra hogy kutyát sétáltathassunk, ezzel nagyban elõsegítve a menhely munkáját. A Szimplakerti háztáji piacon gyűjtünk minden vasárnap, ahonnan átlagban kb 20.000 forintnyi egészséges háztáji élelmiszert zsákmányolunk hetente, ami még aznap egy családhoz kerül.

Ezen kívül vannak nem kimondottan bringás érzékenyítõ projektek is. Például a százas buli, ami egy karneváli mulatság volt belecsemészve némi törõdést és odafigyelést. A lényege annyi volt, hogy legyen nálad egy száz forintos és karneváli buli és séta közben, egyetlen embernek add oda, aki kénytelen az utcán élni. Remekül sikerült, Itt található egy videó is róla.

kep3

A fennállásotok óta, az elmúlt két és fél évben gyűjtöttetek pénzt?

“Egy két esetet leszámítva, – a japán utazó kerékpárjára és a tavalyi osztrák kiállításon való megjelenésen kívül – nem. Év elején össze is számoltuk a két év termését ami a befektetett munka, kiosztott adományok tekintetében több mint tíz millió forintra rúg. Ez egy soha nem volt összeg, de ha forintosítani szeretnénk, ezeket a számokat kapjuk.”

Visszatérve a Liget Dzsemborira, mikor lesz és hol?

“Június 28-án lesz reggel 10 órától másnap hajnaéig a Liget Club & Bar-ban (Népligeti út 2.), ahol egy 3000 fõt befogadó csodaszép kert vár mindenkit. Facebook esemény ITT érhető el.

Fotók forrása: Budapest Bike Maffia Facebook oldal

 

Bejegyzés adatai

Időpont: June 19, 2014

Szerző:

Komment: 0