logo

Budapest smartwalks: légy a saját idegenvezetőd!


Egyre nagyobb teret hódítanak itthon a városi séták, amelyek olyan oldalát mutatják be az urbánus életünknek, amik mellett nap mint nap elsétálunk és mégsem vesszük észre a bennük rejlő értékeket és azt a történetet ami igazán különlegessé teszi. Most eljött az újítás ideje, amikor a lefixált időpontok és idegenvezető helyett elég a telefonodat elővenni a zsebedből, amikor nézelődni támad kedved. Lehetsz egyedül vagy barátokkal, nincsenek korlátok, csak egy a fontos: légy a saját idegenvezetőd, add át magad a városnak, ismerd meg és élvezd.

No de mi is ez az önjáró városi séta QR kóddal? 

A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A kód leolvasásával megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.

A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket – mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar –, és a kevésbé felkapott helyszíneket – Contra Aquincum, Haris köz – is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a helyszín nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.

Az információ átadás formája is eltér a megszokottól. Nincs szükség sem fizetett idegenvezetőre, sem vaskos útikönyvre. A sétaútvonalhoz tartozó kétnyelvű információs füzet a helyszín leírások mellett QR kódokat tartalmaz. A QR kód leolvasásával pedig egy interaktív weboldalra jut az érdeklődő. Itt a Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhat. Sőt, saját anyagaival bővítheti azt.

A sétaútvonal első felfedezői könnyedén hazavihetik élményeiket egy videós kulcstartó formájában. A Császár Gábor képzőművész által tervezett emléktárgy sikerrel veszi fel a harcot az ajándékboltokat ellepő, álmagyaros giccs dömpinggel. A letisztult formájú QR kódos kulcstartó egy Nyugat-Európában is felvállalható, modern design alkotás. Ráadásul funkcióval is bír: a rajta lévő QR kódot leolvasva a sétaútvonalról készült videót nézhető meg. Így mindenki hazavihet magával egy csipetnyi Budapestet.

A QR kódok leolvasásához internet képes okostelefonra, és ingyenesen letölthető QR kód olvasó alkalmazásra van szükség. Az információs füzetben a helyszínekhez közeli ingyenes wifi hot-spotok is feltüntetésre kerültek.

A sétaútvonal térképének elérhetősége

Az önjáró túra térképét 200 db plakáton és 2.000 db információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken. A lelőhelyek folyamatosan bővülő listája megtalálható a www.facebook.com/BudapestSmartwalks oldalon.

BudapestSmartwalks-facebook

A Budapest Smartwalks célja

A sétaútvonal célja, hogy a vidékről Budapestre látogató fiatalok és külföldi turisták egy új szemszögből ismerhessék meg a Főváros Új Főutcáját. Gyorsan és egyszerűen jussanak hozzá olyan érdekes információkhoz, amelyek korábban csak kutatással voltak fellelhetők.

A sétaútvonalat képesek legyenek önállóan is végigjárni, így függetlenítve magukat a csoportos városnéző túráktól. Ezáltal megtapasztalják az önálló élményszerzés örömét, és hozzájáruljanak egy közösségi turisztikai információs bázis kialakításához. Ráadásul élményeik megosztásával egyre több és több érdeklődőhöz juttassák el Budapest érdekességeit.

A projekt célja a QR kódos technológia használatának elterjesztése Magyarországon. Ma már minden második ember kezében ott az okostelefon, amelynek lehetőségeit csak korlátozottan használják ki. Egy új technológia akkor épül be a mindennapokba, ha az új hozzáadott értéket jelent a felhasználói számára. Ezért hiszünk abban, hogy az önjáró QR kódos sétaútvonal megmutatja mindenki számára, hogy a QR kódok használata érdekes és hasznos is lehet.

Sajtótájékoztató és közös séta szombaton. Event ITT található.

 

Bejegyzés adatai

Időpont: May 15, 2014

Szerző:

Komment: 0