logo

Kirobbant a köztérszínesítő háború: Neopaint vs. Színes Város


Az utóbbi egy-két évben elkezdtem tapasztalni egyfajta feszültséget a hazai legális köztérszínesítésben, amivel kapcsolatban most olvastam egy érdekes sajtóközleményt a Neopaint-től – amit bevallok, nem nagyon tudok hova tenni. A közlemény lényege talán ezzel a részlettel összefoglalható:

“… a Neopaint Worksnek semmi köze a Színes Város szervezetéhez, és semmiféle kapcsolat nem is létezik a két csoport között! Ezt a tényt elengedhetetlennek gondoltuk közölni, mert az utóbbi időben egyre több félreértelmezhető iromány, cikk, komment stb. jelenik meg, ami teljesen összemossa azt, hogy melyik csapat …pontosan milyen felületeket festett meg. Ezt a helyzetet nem könnyíti meg az sem, hogy a Színes Város sajtóközleményei általában arról szólnak, hogy ők azok, akiknek köszönhetően egyre több és több festett falfelülettel találkozik az utcákon az ember, és nekik hála indult meg a tűzfalakat érintő városszépítés. Nem tartjuk korrektnek ezt a fajta sajtókommunikációt, mert teljesen nyilvánvaló tény, hogy a folyamat már több mint két éve beindult és működik. …

… A közlemény apropója: mostanában a sokadik olyan sajtómegjelenést látjuk, ahol a Színes Város „fesztiválról” írnak, miközben képi illusztrációkként az általunk létrehozott tűzfalakat mutatják – természetesen anélkül, hogy a fotókon feltüntetnék, hogy kik a tulajdonképpeni alkotók. Nekünk ez roppant kínos, (1) hiszen mi teljesen elhatárolódunk ettől a „rendezvénytől”, sőt kifejezetten károsnak találjuk Erzsébetváros szempontjából, (2) arról már nem is beszélve, hogy a kommunikációban felsorolt résztvevők között van olyan művész is, akinek a nevét tudtuk nélkül kommunikálják, (3) illetve olyan számadatokat jelentetnek meg, amelyek egyáltalán nem fedik a valóságot). …”

Én csak egy dolgot nem értek: nem közös a cél? Nem arról szól ez az egész műfaj, hogy szebbé, színesebbé tegyük azt környezetet, amiben élünk, azért, hogy az embereknek jobb legyen? Hol van az együttműködés? Miért nem egymás támogatása és megerősítése a cél? Vagy ha ez egy “hatalmi játszma”, akkor miért szükséges, hogy az emberek szeme előtt történjen? Ez nem is egy dolog, amit nem értek. Hanem sok. Nagyon sok. És valójában el is szomorít…

Mindenesetre én csak azt tudom mondani, hogy élvezze mindenki a Színes Város fesztivált, hiszen nagyon menő és igenis szüksége van az ilyenekre Budapestnek!!

 

Bejegyzés adatai

Időpont: August 22, 2014

Szerző:

Komment: 0