logo

KÖRBE – Környezetpszichológiai Beszélgetések konferencia: Város-tudat-alatt


2013 tavaszán indult útjára hagyományteremtő szándékkal a “KÖRBE – Környezetpszichológiai Beszélgetések” konferencia. Az első KÖRBE témája a város, mint kiemelt önmeghatározási tér volt. Az emberek meghatározzák önmagukat, identitásukat maguk és mások számára, vagyis választ adnak a “Ki vagyok én?” kérdésre. Jellemzően a fontos helyeik mentén is teszik ezt – például városi környezetek mentén. Ősszel tovább folytattuk kérdés körbejárását, különböző művészeti ágazatok aspektusából jártuk körül az önmeghatározás témakörét és környezetpszichológiai szempontból vizsgáltuk meg, hogy mennyire része a tér az alkotásnak.

A korábbi két konferencia gondolatmenetéhez kapcsolódva idén tovább folytatjuk a “Ki vagyok én?” kérdés körbejárását. Mindennapjaink során életünk szerves részévé válik egy olyan térréteg, amelyről kevésbé beszünk tudomást: a város alatti réteg. A KÖRBE környezetpszichológiai szempontból vizsgálja meg az aluljárók és a metró világát. A város alatt húzódó környezeti rétegek sokak számára csak közlekedési felületként szolgálnak, ugyanakkor legalább ugyanannyira sokrétűek és összetettek, mint a klasszikus értelemben vett városi terek. Ha az ember lemegy a föld alá, más eligazodási mechanizmusokra kell támaszkodnia, mint a felszínen. Ez számos érzelmet ébreszt. Így nem véletlen, hogy a föld alatti terek szimbolikus jelentőségűek is: míg az épített felszín, a város a pszichológiában a tudatosság és a mindennapi élet szimbóluma, addig a föld alatti terek a tudat alatti szférával állíthatók analógiába. Ezért ad teret a KÖRBE a tudatalatti világot felszínre hozó színháznak és az eredetileg a társadalom hivatalosan elfogadott normáin kívül létrejövő underground zenének is.

A környezetpszichológia az ember és környezete közötti pszichológiai kapcsolatot vizsgálja. A szervezők szemlélete szerint a fizikai környezet az ember egyenrangú társa, abban az értelemben, hogy a belső, lélektani folyamatokkal együtt, azokkal kölcsönhatásban vesz részt a viselkedés folyamatában.

Időpont: 2014. április 24. – 14.00-20.00

Helyszín: Helyszín: ELTE PPK Pszichológiai Intézet (VI. ker. Budapest, Izabella u. 46.) 

Facebook esemény: ITT!

A grafikáért köszönet Nagy Zsófi-nak!

KÖRBE_város_tudat_alatt

 

 

Bejegyzés adatai

Időpont: April 15, 2014

Szerző:

Komment: 0