logo

Ma kezdődik a PLACCC fesztivál: városi madárles, pop-up galéria és kertmozi


Kilencedik alkalommal jelentkezik idén ősszel az egyik kedvenc fesztiválom, a PLACCC fesztivál szeptember 23-28 között. A kortárs művészeti, városi fesztivál idén is feltárja, felidézi, felforgatja, újragondolja és átértelmezi a várost, ahol élünk. Budapestet, ezt a sokarcú, számtalan történeti titkot és mindennapi csodát magában rejtő metropoliszunkat. Idén tükröt tartunk elé, mögé és köré.

Birdwatching4x4 mobil megfigyelődobozában utazva megtapasztalhatjuk belvárosi utcáink lassú varázsát és kicsit eltévedhetünk az ismerősnek hitt ismeretlen kockaköveken táncosok lábnyomait követve. Újra kirándulhatunk Csepelre, ahol pop-up galériát és egy Valóság szobát nyitunk. A -011-Alkotócsoporttal közösen megépíthetjük saját döntési elveinken működő alkalmi labirintusunkat. Végre megint beszélgethetünk egymással úgy igazán, kollektíven Lotte van den Berg vezetésével, kertmozizhatunk együtt a Fix Sarok parkjában és kortárs irodalmat hallgathatunk egy keszonkészülék belsejében. Sőt! Még interaktív kalandokban is lehet részünk egy embernagyságú okos szobor és néhány “égi (fény)jelet adó” szenzor segítségével.

 

Íme egy válogatás a legizgalmasabb probgramokból:

BENJAMIN VANDEWALLE (BE): BIRDWATCHING 4X4 

>> Tér/időutazás, mobil megfigyelés, köztéri koreográfia <<

Hogyan hat a tér és az idő az érzékelésre? Vajon mi minden válhat láthatóvá egy mozgó „megfigyelődoboz” 4m x 4m méretű ablakán keresztül?

A flamand koreográfus, Benjamin Vandewalle mobil madárlese mindennapi környezetünk falait és alakjait költői tájképpé varázsolja. A jól ismert utcák és terek a szokatlan szemszögből figyelve, pár mozgatható tükörfallal és néhány táncossal „manipulálva” ismeretlen arcukat mutatják az utazó nézők orientációs érzékeinek határát kutatva. A Birdwatching4x4 fedélzetén ugyanis nem a közönség mozog a térben, hanem őket mozgatják köztéren… A városlakók statisztákká, a járművek háttérré, az épületek, utcák és járdák pedig játéktérré alakulnak. A táncosok nem csupán díszletként használják a várost, hanem interakcióba lépnek vele – így a város pár pillanatra kicserélődik, majd visszaváltozik minden…

Az alkotókról: Benjamin Vandewalle a fiatal flamand előadó-művészeti alkotónemzedék egyik legkiemelkedőbb alakja. Rendszeresen alkot mind hagyományos színházi körülmények között, mind köztéren. Táncosként, koreográfusként és táncoktatóként dolgozik, workshopokat vezet, továbbá dokumentumfilmet is készített. Előadásai és installációi kísérleti terekként is értelmezhetők, mivel a tér, a környezet percepciójának vizsgálatából indulnak ki.

Event: https://www.facebook.com/events/1520769821500795

 

JAN PFEIFFER (CZ): BEFORE I WAS THERE – GEISBÜHL TÜNDE (HU): SZUBJEKTÍV CSEPEL

>> pop-up galéria <<

“Egyszerre komoly és játékos, közeli és távoli – a kiállítás ellentéteken keresztül nyújtja egy városrész és a róla kialakult képek izgalmas találkozását.”

Csepel egy forgalmas pontján, egy üresen álló bolthelyiségben nyílik meg a Szubjektív Csepel c. rendhagyó kiállítás. A válogatás három különböző anyagból áll: egy külföldi képzőművész, két magyar alkotó, valamint csepeli gyerekek művei tükrözik vissza az alkotók sajátos Csepel-képét. A kiállítás lényege, hogy egyszerre komoly és játékos, közeli és távoli – ellentéteken keresztül nyújtja egy konkrét budapesti városrész és a róla kialakult képek izgalmas találkozását. Kiállítók: Jan Pfeiffer (CZ), Tóth Tímea, Balogh Attila. A magyar anyag kurátora: Geisbühl Tünde. A kiállítást megnyitja: Kenéz Réka.

Event: https://www.facebook.com/events/636108069836262/

korzo

 

STUDIO NOMAD (HU): CHECK-POINT

>> építészeti térinstalláció, fények, útvonalak <<

A Check-point a városi ember térhasználati viselkedésére reflektál. A köztér szabályait az irányított zónák és a természetes térhasználat egymásra rétegződése adja. Az irányított zónák a természetes térhasználat szokásaira épülnek, a későbbi használat során pedig folyamatosan átértelmeződnek. Tereink így átalakulhatnak, ahogy új szabályok kezdik működtetni őket.

A Studio Nomad installációja egy olyan rendszer, amely új útvonalat jelöl ki a megszokott városi térben. Az ily módon „elterelt” út a „check-pointok-on” át vezet, a haladás irányát vizuális jelzőrendszer mutatja. A pontos útvonal a tér adottságaiból következik: hol ráerősít a meglévő útvonalakra, hol szembemegy azokkal. Újabb és újabb útvonalak jönnek létre attól függően, hogy a nézők hogyan használják a korábbiakat – egészen komplex rendszerek jöhetnek így létre.

Az alkotók az Egyetem tér egy része fölé interaktív fényinstallációt helyeztek el. Az installáció a köztér használóinak viselkedésére reagál, a haladástól függően új pontok villannak fel, ezzel irányítva a járókelő figyelmét és mozgását. A rendszer így lehetőséget biztosít a köztér arcának pillanatnyi megváltoztatására. Az installáció egy olyan játék, amiben új színek és kapcsolatok jelennek meg az ismert városi szövetben.

Az alkotókról: A Studio Nomad három fiatal alkotóból (Pásztor Bence, Pongor Soma és Tarcali Dávid) áll. Munkájukban gyakran használnak eltérő művészeti formákat egymás erősítésére. Több alkotásuk is közösség bevonásával vagy közösség számára készült, a kisebb csoporttól kezdve a köztéri installációig. Ezek során a legfontosabb kérdés, hogy a használat során mennyire érvényesülhet a tervezési koncepció, illetve mennyire lehet direkt egy alkotás tartalma ahhoz, hogy valódi interaktivitást váltson ki.

 

ANTAL BALÁZS – HATHÁZI LÁSZLÓ – FODOR ZOLTÁN:  FIX SAROK KERTMOZI

>> közösségi filmvetítés és mozikoncert <<

Két éve került kivitelezésre a 2012-es PLACCC fesztivál keretein belül a Fix Sarok címet viselő köztéri sgraffito. Három képzőművész (Antal Balázs, Hatházi László, Fodor Zoltán) Kárpáti Anna Néger Fiú című szobra mögé készített egy tablószerű muráliát, a művésznő köztéri szobrainak szubjektív gyűjteményéből. A képeslapszerűen megjelenített művek egyben katalogizálják a Kárpáti-szobrok kivitelezésének évét és lelőhelyük irányítószámát.
A falképen látható sarkokkal jelölt üres terület egy táblázat hiányát jelöli, amelynek elkészítése meghiúsult, ugyanakkor az így létrejött falfelület teszi lehetővé, hogy a vetítés során a kert közösségi események helyszínévé váljon. A PLACCC 2014 őszi kiadásában alkalmi kertmozivá alakul a tér.

Event: https://www.facebook.com/events/627985730632494/

 

Bejegyzés adatai

Időpont: September 23, 2014

Szerző:

Komment: 0