logo

“Szia, szeretsz olvasni? Tessék egy könyv, ajándék!” – könyveket osztott az Utazó Olvasó


utazo_olvaso_logoSzoktad figyelni, hogy a metrón a melletted ülő ember milyen könyvet olvas? Persze, hogy igen, mert mindenkiben ott motoszkál a kiváncsiság, hogy vajon milyen világba csöppen az olvasó amíg végigsuhan a metró a kettes vonalán. Takács Eleonóra és Juhász István meg is osztja az emberekkel ezt a kíváncsiságát, hiszen létrehozták az Utazó Olvasó Facebook-oldalt, ahol BKV-járatokon olvasó emberek fényképeit teszik közzé, az éppen olvasott könyv szerzőjével és címvel.

A kezdetektől nyomon követem az oldalt, hiszen végtelenül izgalmasnak találom, hogy bele lehet tekinteni abba, hogy ki milyen könyveket búj utazás közben. Számomra az egyik legkedvesebb hazai kezdeményezés, lehet, hogy azért is, mert hozzám is nagyon közel áll az irodalom és reggelente alig várom, hogy elinduljon a nap: mert hogy onnantól indul el számomra, amikor felszállok a metróra, kinyitom a könyvet és visszatérek a szavak világába, amiből a fejemben egy film pereg, a saját filmem.

De van ám másik oka is annak, hogy ennyire közel áll hozzám a kezdeményezés. Hiszen mindamellett, hogy ezáltal közelebb hozza az embereket egymáshoz és egy olyan oldalát tudja bemutatni mindenkinek, amit első blikkre nem látunk, hanem azért is, mert egy fontos dologra hívja fel a figyelmet. A saját fantáziavilágunkba repít, ahol valójában a szavak megfogják a kezünket és vezetnek az utazásban, de mindenkit máshogy.  Hiszen olvasás közben kizárjuk a világot. Vagy mi zárjuk be saját magunkat egy másik világba. És hogyan lehetne máshogy ösztönözni az embereket arra, hogy az utazást kellemesen töltsék, mint hogy könyvet adnak a kezükbe. “Szia, szeretsz olvasni? Tessék egy könyv, ajándék!”

Így történt ez ma is a Deák Ferenc téren, ahol idegennyelvű könyvet osztogatott az Utazó Olvasó az arrajáróknak. Én is arra vettem az irányt, hiszen tudtam, hogy öt órától könyvosztás lesz. Úgyhogy úgy alakítottam a péntek délutánt, hogy útba ejtsem a Deák téri metrómegállót. Mosolyogva néztem az embereket, ahogy megszólították őket és nyújtották feléjük a könyveket. Mivel egy fontos találkozási pont a mozgólépcső teteje, így aki várakozott, az azonnal kinyitotta a könyvet és elkezdte olvasni. Vagy mosollyal az arcán figyelte, hogyan történik a könyvosztás. Készítettem is néhány képet, de mivel nem számítottam rá, hogy ekkora közösségi irodalmi esemény kerekedik az aluljáíróban, így csak a telefonommal tudtam megörökíteni a könyvosztást. De talán ezek a képek is elárulják, hogy miként reagáltak az emberek az ajándék könyvre.

IMG_4637 IMG_4647 IMG_4655 IMG_4658 IMG_4697IMG_4770 IMG_4780 IMG_4800 IMG_4817 IMG_4826IMG_4834 n994W

 

 

 

Bejegyzés adatai

Időpont: June 13, 2014

Szerző:

Komment: 0