logo

Várostól Városig – Szabó-Lencz Petyka kiállítása a Printában


Régóta vágytam erre a napra, hogy elmehessek Petyka kiállításmegnyitójára. Évekkel ezelőtt kezdtem el olvasni blogját, a Budapest Avantgardot, aminek inspiráló hatása volt a Városkommunikáció blogra is és azóta is állandóan olvasom. A közös érdeklődési területnek köszönhetően néhány év online ismeretség után személyesen is megismerkedtünk egymással, ennek köszönhetően jobban elmélyültem Petyka képzőművészeti alkotásaiban. Képeiben a rendszerezett eklektikát szeretem a legjobban, aminek színvilága és formahasználata játszik az érzékekkel és hangulatokkal.

Petyka, azaz Szabó-Lencz Péter képein az egyik kiinduló pont a pop art és a kollázs, vagy éppen a décollage. A másik a korai – többségében New York-i és kezdetben tényleges művészi céllal megszületet – graffiti. Petyka képeinek, montázsainak ez a két találkozási pontja. A harmadik a város, amely egyben kiindulási alap és cél is. A képeken látható városban benne van egy valódi és egy megélt város is. A látvány önmagában hordozza a jelentést is. A kérdés csupán az, hogy ez Petyka városa vagy a miénk is?

Budapest és Bécs – Petyka korábbi, újraértelmezett munkái és néhány új kép lesz látható a Printában május 29-től. A limitált példányszámú művészi szitanyomatok már a kiállításmegnyitón megvásárolhatóak.

Megnyitó: 2014. május 29. csütörtök 19:00
Helyszín: Printa – 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.
Facebook event

2010-budapest-avantgarde-3 2010-budapest-avantgarde-6 2011-budapest-avantgarde-8

 

Bejegyzés adatai

Időpont: May 29, 2014

Szerző:

Komment: 0