logo

Zöld, zöldváros, zöldváros-kommunikáció, zöld-városkommunikáció – zöldül a blog!


Zöldül a blog. És én ettől végtelenül boldog vagyok.

A SUP Budapest meghívásának köszönhetően lehetőségem volt részt venni a  Back to the Nature​ ​kerekasztal beszélgetésén március végén. Egy közös dokumentumfilm-nézést követően​ (Treeline)​ arról​ beszélgettünk, hogy milyen óriási szüksége van a városi embernek arra, hogy időt töltsön a zöldben, a természetben.
Szuper kerekasztal társasággal és szuper közönséggel beszélgettünk egy szuperjót.

Az esemény után úgy döntöttem, hogy zöldül a blog, bizony zöldül. És én ettől végtelenül boldog vagyok.

Első blikkre egy kicsit kakukktojásnak éreztem magam (valójában másodikra is) az eseményen, hiszen tagadhatatlanul az épített környezet áll a blog és az érdeklődésem fókuszában. Viszont azon gondolkoztam el, hogy vajon miért van ez. Hogy vajon miért kap ilyen kis szerepet a természet a blog életében? Hogy vajon a fenntarthatóság, zödfelületek, természet, környezetünkre való odafigyelés miért nem hangúlyozódik ki jobban, ha az életemben pedig jelen van?

Arra jutottam, hogy ahogyan a fenntarthatóságról és a természetről kommunikálnak, számomra kicsit megfoghatatlan – abban a formában, ahogy olvasunk róla és ahogyan próbáljuk beépíteni a hétköznapjainkba. Nagy szavakat hallok és távlati jóslatokat, amikkel nehezen tudok azonosulni, amiket nehez tudok értelmezni és befogadni. Például nem igazán tudom elképzelni, hogy milyen lesz ha vízhiány lesz, hiszen jelenleg úgy élem a mindennapjaimat, hogy bármikor kinyithatom a csapot és folyathatom “kedvemre”. Értem a problémákat és fontosnak tartom, hogy az eszközeinkkel próbáljuk megelőzni és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt. De rájöttem, hogy azért “megfoghatatlan” számomra, mert az emberi lépték hiányzik nekem a zöld városok témaköréből.

Hogy az én életemre, mindennapjaimra hogyan hat ki.
Hogy a mi életünk miért lesz jobb attól, ha sok zöldfelület van egy városban? Hogy milyen szociális, pszichológiai, biológiai és mindenféle hatása van? Arról nem igazán lehet olvasni, hogy milyen hétköznapi hatásai vannak a természet jelenlétének a városokban. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy elkezdem körbejárni, hogy miként hat az életünkre, ha az ember-környezet tranzakciónak  része a fenntarthatóság és természet az urbánus környezetekben. Hogy a mindennapjainkban miért fontos, hogy jelen legyen a természet és a mi életünk miben lesz más és jobb a zöldfelületeknek és a fenntarthatóságnak köszönhetően.

Hiszen kiért van a város? ÉRTED! Zöldestül, mindenestül.

 

Bejegyzés adatai

Időpont: April 8, 2019

Szerző:

Komment: 0